NaslovnicaVijestiRazlog zbog kojeg Hrvatska ne smije kiksati u nedjelju: Moglo bi je...

Razlog zbog kojeg Hrvatska ne smije kiksati u nedjelju: Moglo bi je udaljiti od Svjetskog prvenstva

Hrvatska je u prvom kolu elitne skupine Lige nacija izgubila 2:1 protiv Portugala. Istovremeno, rezultat utakmice između Škotske i Poljske (2:2) bio je povoljan za Hrvatsku. Međutim, gol u 97. minuti promijenio je situaciju na lošije za Hrvatsku. Poljska je na kraju duge sudačke nadoknade dramatično pobijedila i to golom iz penala za rezultat 3:2. Time je Poljska u mnogo povoljnijem položaju uoči njihovog međusobnog susreta u nedjelju u Osijeku.

Kao što smo prethodno spomenuli, Hrvatska će sljedeći susret igrati u nedjelju protiv Poljske na Opus Areni u Osijeku. Nakon toga slijedi mjesec dana pauze, a u listopadu će dočekati Škote i otići u goste Poljacima. Dobra vijest za Hrvatsku je što je odigrala utakmicu protiv najjačeg protivnika u gostima, dok pobjeda Poljske u Škotskoj (2:3) ne ide u prilog Hrvatskoj.

S obzirom na to da Škotska i Poljska predstavljaju stvarnu prijetnju Hrvatskoj za ostanak u elitnoj skupini, bilo bi idealno da su obje reprezentacije izgubile po dva boda. Međutim, Poljaci su penalom u 97. minuti osvojili sva tri boda. Sada je pobjeda protiv te reprezentacije u nedjelju ključna, a eventualni poraz značajno bi udaljio Hrvatsku od prvih dviju pozicija. Podsjećamo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u “drugu ligu”, dok treća ide u razigravanje za ostanak. Ovo je važno ne samo zbog rezultata u tom natjecanju, već i zbog utjecaja na ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Liga nacija, koja je započela kao eksperimentalno natjecanje, sada je postala izuzetno važna. UEFA ju je uzdigla na visoki status kako bi povećala prestiž i značaj svog najnovijeg natjecanja reprezentacija. Sada, uz poredak na FIFA-inoj ljestvici, uspjeh u Ligi nacija također utječe na to koje će reprezentacije biti nositelji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Još nije službeno potvrđeno, no prema svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., osam će biti reprezentacije koje su zauzele prva dva mjesta u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija.

Dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske, nakon šest utakmica skupine, Hrvatska bi morala biti barem druga kako bi imala povlašteni status prilikom ždrijeba Svjetskog prvenstva.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!