NaslovnicaVijestiNa Europskom prvenstvu oboren rekord koji je Hrvatska postavila u utakmici iz...

Na Europskom prvenstvu oboren rekord koji je Hrvatska postavila u utakmici iz noćne more

Portugal je nakon izvođenja penala savladao Sloveniju s ukupnih 3:0 i plasirao se u četvrtfinale Europskog prvenstva. Regularni dio utakmice završio je rezultatom 0:0, kao i dodatnih 30 minuta igre. U četvrtfinalu će Portugal igrati protiv Francuske, koja je pobijedila Belgiju rezultatom 1:0. Utakmica je zakazana za 5. srpnja u 21 sat, a igra se u Hamburgu.

U izvođenju penala briljirao je portugalski golman Diogo Costa, zaustavivši sva tri udarca Josipa Iličića, Jure Balkovca i Benjamina Verbiča. Za Portugalce su uspješno pogodili Cristiano Ronaldo, koji je prethodno promašio kazneni udarac u produžecima, te Bruno Fernandes i Bernardo Silva.

Diogo Costa je postao prvi u povijesti Eura koji je obranio tri penala u raspucavanju i prvi vratar koji nije primio gol u raspucavanju na Euru. Zanimljivo je da su na velikim natjecanjima samo još tri vratara uspjela obraniti tri penala u raspucavanju, što su postigli samo Portugalci i Hrvati. Prvi je to uspio portugalski vratar Ricardo protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, dok su kasnije isto postigli Danijel Subašić 2018. protiv Danske i Dominik Livaković 2022. protiv Japana.

Slovenija je postala prva reprezentacija u povijesti Eura koja nije uspjela postići niti jedan penal u raspucavanju, a zajedno s Portugalom su postavili još jedan rekord. Raspucavanje je obilježeno kao ono s najmanjim brojem ukupno izvedenih penala – njih šest. Do sada je rekord Europskih prvenstava držala utakmica koju bi mnogi hrvatski navijači najradije izbrisali iz sjećanja: utakmica Hrvatske protiv Turske u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2008. godine, na kojoj je bilo ukupno sedam penala u raspucavanju.

Nakon prvih 90 minuta nije bilo pogodaka, a Hrvatska je povela u 119. minuti golom Ivana Klasnića, što je i dalje najkasniji postignuti prvi gol na jednoj utakmici Eura. Međutim, Turska je šokirala Hrvatsku u 122. minuti golom Semiha Senturka, koji je bio najkasniji gol u povijesti Eura i odveo utakmicu do izvođenja penala. Sva tri turska igrača su uspješno izvela penale, dok su za Hrvatsku promašili Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić, pri čemu je jedini uspješan u drugoj seriji bio Darijo Srna.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!