NaslovnicaVijestiHrvatsku čeka težak posao u skupini za Europsko prvenstvo: Što slijedi ako...

Hrvatsku čeka težak posao u skupini za Europsko prvenstvo: Što slijedi ako prođe?

Hrvatska nogometna reprezentacija je u predzadnjoj pripremnoj utakmici prije Europskog prvenstva pobijedila Makedoniju s 3:0. Prije početka turnira, reprezentacija će se još samo susresti s Portugalom. Utakmica će se odigrati na Nacionalnom stadionu u predgrađu Lisabona u subotu s početkom u 18:45 sati.

Hrvatska će na Europskom prvenstvu igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. Ždrijeb je izazovan, posebno s obzirom na to da na Euru sudjeluju čak 24 reprezentacije. No, iz šest skupina prolaze i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, pa Hrvatska ima solidne šanse za prolazak u osminu finala. Što onda? Postoje tri scenarija.

Ako Hrvatska osvoji skupinu, zna se samo da će igrati protiv trećeplasirane momčadi. Ta momčad može doći iz skupina A, D, E ili F, ovisno o tome koje će momčadi biti najbolje trećeplasirane u tim skupinama. Utakmica bi se igrala u Kolnu 30. lipnja. To znači da bi Hrvatska već u osmini finala mogla igrati protiv Njemačke, Francuske, Belgije ili Portugala. Međutim, malo je vjerojatno da bi te reprezentacije prošle dalje kao trećeplasirane u svojim skupinama, stoga je vjerojatnija opcija susreta s reprezentacijama poput Mađarske, Škotske, Austrije, Češke ili Rumunjske.

Situacija u kojoj Hrvatska prolazi kao drugoplasirana momčad skupine je najjasnija što se tiče ždrijeba. Jedini protivnik koji bi mogla dobiti je drugoplasirana momčad A skupine, a utakmica bi se odigrala 29. lipnja u Berlinu. U skupini A su Njemačka, Škotska, Mađarska i Švicarska. Njemačka se smatra glavnim favoritom za osvajanje skupine, Škotska se smatra outsiderom, dok se očekuje da će Švicarska i Mađarska voditi borbu za drugo mjesto.

Na kraju, ako Hrvatska završi treća u skupini, ali ima bolji plasman od barem dva druga treća, također će se kvalificirati za osminu finala. Tada će igrati protiv pobjednika skupine E ili F. U prvom scenariju, utakmica će se odigrati 2. srpnja u Münchenu, dok će u drugom slučaju biti odigrana dan ranije u Frankfurtu. U skupini E su Belgija, Slovačka, Rumunjska i Ukrajina. Belgija je favorit u toj skupini, ali nije najlošiji izbor u usporedbi s drugim favoritima drugih skupina. Skupina F obuhvaća Tursku, Češku, Gruziju i Portugal. Ronaldo i njegovi suigrači veliki su favoriti i sve osim njihovog osvajanja skupine bilo bi iznenađenje.

Ždrijeb nakon osmine finala iz ove perspektive je vrlo apstraktan i njegova analiza je nepotrebna. Saznat će se koji dio ždrijeba je jači tek nakon odigravanja grupne faze. Podsjetimo se da je na prvom Euru s 24 reprezentacije, 2016. godine u Francuskoj, Hrvatska imala puno lakši dio ždrijeba.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!