Jump to content
Bet365 Otvori racun
  • Registriraj se na SvijetKladjenja forum

    Pridruži se najvećoj kladioničarskoj zajednici na Balkanu potpuno besplatno! Sve informacije na SvijetKladjenja forumu koji postoji od 2008. godine su potpuno besplatne i takve će i ostati!

    Otvori računi i pridruži se tisućama drugih kladioničara koji razmjenjuju informacije, tipove i greške kladionica!

Matematicka sansa vs vjerovatnoca


Recommended Posts

Pozdrav ekipa
 
Imam neka pitanja sto mi se motaju po glavi zadnjih dana a pravog, naucnog dokazanog nekog odgovora nema, pa cu pitati ovdje jer vjerujem da na forumu ima pametnih i strucnih ljudi koji mogu odgovoriti na ova pitanja.
 
Prvo me zanima da li su matematicka sansa i vjerovatnoca jedno te isto u nauci? Ja osobno matematicku sansu vezen za nauku cije ime i nosi, dakle matematiku, dok vjerovatnocu vezem za statistiku, nadam se da sam u pravu..
 
Ono sto me dalje zanima i sto ima veze sa sportskim  kladjenjem je sljedece....Ako se kladimo na nogomet, na pobjednika u jednom nogometnom duelu, mi sta god da izaberemo imamo 33,33% matematicke sanse da cemo pogoditi a 66,67% sanse da cemo izgubiti novac..U sportovima kao sto su tenis, bejzbol ili u svim ostalim sportovima gdje imamo dogadjaj ili okladu gdje  su moguca samo dva ishoda, mi kladeci se na nesto imamo 50% matematicke sanse. Ja to ne tretiram kao vjerovatnocu, a zasto objasnit cu dalje...
 
Ako uzmemo za primjer jednu nogometnu utakmicu, recimo Arsenal-Aston Villa i postavljene koeficijente 1.80-3.75-4.50 (lupam ovo proizvoljno samo), mi jasno vidimo da kladionice kao blagog favorita stavljaju domacu ekipu. No mi analizirajuci tu utakmicu nailazimo na mnoge informacije koje ukazuju na to da je domacin puno blize pobjedi ovdje nego li ce se desiti remi a pogotovo gostujuca pobjeda (recimo Arsenal ima bolju momcad, vece ambicije, u boljoj su formi, gostima je suspondovano i ozlijedjeno nekolicina vaznih  igraca itd itd itd..) I mi onda uzimamo okladu i kladimo se da ce domacin pobijediti, Arsenal..Mi opet imamo matematickih 33,33% sanse da cemo pobijediti..Ali da li je vjerovatnoca isto 33,33%? To je ono sto me zanima. U mojim ocima nije, jer je taj procenat znatno uvecan...Odnosno u 100 odigranih utakmica koji ce se odigrati pod ovakvim okolnostima, mi mozemo pretpostaviti i ocekivati da ce Arsenal pobijediti u njih barem 50, dok ce u 35 biti remi a u samo 15 susreta ce gosti slaviti..Dakle vjerovatnoca da ce Arsenal pobijediti u tom nadolazecem susretu pod tim okolnostima nije  33,33% nego nekih  50,00% , i  samim tim ako nama kladionica i dalje placa njihovu pobjedu 1.80 to znaci da mi imamo value na tom susretu...Da li je ovo tacno??
Link to comment
Share on other sites

Registriraj se na forum

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

SvijetKladjenja koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Terms of Use