|
El Presidente
|
 |
« : Rujan 04, 2008, 16:22:00 » |
|
Deutsche Eishockey Liga - DEL
OSNOVNE INFORMACIJE
-4.09.2008. susretom Koln-Eisbaren počinje nova sezona -za razliku od prošle sezone, ove sezone u ligi ima jedan klub više (Kassel Huskies) te tako dobivamo broj od 16 klubova u ligi -regularni dio sezone sastoji se od 52 kola, a zadnje kolo je na rasporedu 1.03.2009. god. -nakon toga kreće doigravanje po već poznatim pravilima, prvih 6 ekipa idu izravno, dok ekipe od 7-10 mjesta razigravaju (7 vs. 10, 8 vs. 9) za preostala dva mjesta. - u QF se igra na 4 dobivene, dok se u SF i F igra na 3 dobivene
MOMČADI:
AUGSBURGER PANTHER
-prošlosezonski plasman: 12 -Home arena: Curt-Frenzel-Stadion (cap. 7.444)
U odnosu na prošlu sezonu ostali su bez najboljeg igrača Josepha Shanea (54 GP) koji je otišao u DEG,, Travis Brigley (47 GP) je otišao u Hamburg, najbolji branič Pratt Harlan (40 GP) koji je puno doprinosio napadu je otišao u Koln. Dakle otišla su im 3 igrača iz prve postave, ujedno su to i 3 igrača najbolja po statistici u prošloj sezoni. Otišli su u bolje i jače klubove i to je realnost Augsburga. Vjerujem da su ekipu slagali oko mladog Mathisa Olimba jer dečko je prošle sezone uz "odbjegli" trojac vodio glavnu riječ u ekipi.
Bez kvalitetnih pojačanja, osuđeni su na ponovo uigravanje ekipe koja će se već sljedećeg ljeta raspasti. Ponovo ništa od doigravnja za njih, a po mojoj procjeni lovit će pozicije iza 10-tog mjesta.
ADLER MANNHEIM
-prošlosezonski plasman: 6 mjesto u regularnom dijelu, ispali u QF doigravanja -Home arena: SAP Arena (cap. 13.600)
"Orlovi iz Mannheima" su moja slaba točka, prvaci prije 2 godine, prošle godine dosta ozljeda, promjena trenera oko Božića, rano ispadanje iz doigravnja i puno izgubljene love na njima sa moje strane. Istina je da su imali jednu seriju od 15-tak pobjeda u nizu, ali za ekipu takve kvalitete to je malo. Mijenjali su malo ekipu, pa evo nekoliko najvažnijih promjena. Eduard Lewandowski (39 GP) je otišao u Rusiju u Spartak, branič Martin Ancicka (21GP) je otišao u Nurnberg, Jeff Shantz (26GP) je otišao u Klagenfurt, Christoph Ullmann (30GP) je otišao u Koln, uz ova 4 velika odlaska otišlo je i nekoliko igrača iz rotacije, ali oni nisu previše igrali. Od dolazaka imamo: Jasona Kinga koji je prošle sezone igrao u AHL-u i u 65 tekmi skupio 59 GP, zatim golmana Freda Brathwaitea također iz AHL-a, doveli su još nekoliko igrača iz 2 njemačke lige i prvoj ekipi su priključili cijeli čopor igrača iz omladinske škole. Gledajući po imenima slabiji su nego prošle godine, njihov stil je uvijek bio napadački, a kako prošle sezone Hauser na golu nije briljirao dovedena mu je konkurencija, King bi trebao biti veliko pojačanje, ali za ozbiljnije stvari neće biti dovoljno. U doigravanje bi trebali ući, a dalje će sve ovisiti o sreći te o tome hoće li dovesti još koje pojačanje tijekom sezone.
DEG Metro Stars
-prošlosezonski plasman: 9 mjesto u regularnom dijelu, ispali u SF doigravnja od kasnijeg prvaka - Home arena: ISS-Dome (cap. 13.400)
Ovo je ekipa koja svakome može pokvariti planove, a to se vidjelo prošle sezone kad su se jedva ugurali u doigravanje pa onda došli do polufinala gdje su nakon velike borbe ispali od kasnijeg prvaka Eisbarena. Ključna osoba ove ekipe je golman Jamie Storr i o njemu ovisi dosta toga. Čovjek je unatrag nekoliko godina najbolji golman u DEL ligi i ako je u formi onda je to velika prednost ove ekipe. Od legendarnog K-V-K napada u klubu je ostao samo Kreutzer, dok su Vikingstad (16GP) koji je dugo bio ozljeđen, ali je u doigravanju bio odličan i Kathan (25GP) preselili u najljućeg protivnika, ekipu Hannovera, otišao je i Jamie Wright (48GP) u Frankfurt, otišli su i Pinizzoto (16GP) i Stephens (24GP). Od novih igrača pristigli su: američki napadač Kaufmann, Ryan Ramsay (43GP) iz Krefelda, Bradley Tutschek (20GP) iz Ingolstadta, Adam Courchaine (50GP) iz Duisburga, obranu su pojačali Caldvellom iz AHL-a, Harrington isto iz AHL-a, te Shane Joseph (54GP) iz Augsburga. Odlično su kupovali i mislim da su jači nego prošle sezone, puno novih napadača trebalo bi i više nego uspješno zamijeniti otišle igrače, a obranu su još učvrstili dvojcem iz AHL-a. Ukoliko ih zaobiđu ozljede oni bi morali biti u top 4 ekipe.
ERC INGOLSTADT
-prošlosezonski plasman: 10 mjesto -Home arena: Saturn-Arena (cap. 4.800)
Otišli su im Bellissimo (56 GP), Boguinecki (18GP), Leeb (39GP), Malischko (28GP), a to su sve igrači koji su bili nositelji igre, uz njih otišlo je još nekoliko igrača iz rotacije. Igrače koje su doveli nisu bili nositelji igre u svojim klubovima, to je uglavnom ekipa iz 2 i 3 postave. Slabiji su nego prošle sezone, a čini mi se da je ekipa dosta stara, ali i iskusna. Moja procjena je da će se boriti za ulazak među 10 najboljih.
ISERLOHN ROOSTERS
-prošlosezonski plasman: 5 nakon regularnog dijela, ispali u QF doigravanja -Home arena: Eissporthalle am Sailersee (cap. 4.999)
Najugodnije iznenađenje prošle sezone u novoj će morati tražiti potvrdu dobrih reza. Ostali su bez Pata Kavangha (50GP) i braniča Pyka, ali su uspjeli zadržati sve ostale, što znači da su dva najbolja napadača lige ostali u klubu. Napad niti ove sezone neće biti problem, a u obranu su pojačali sa odličnim Wilfordom (42 GP) iz Hamburga. Momčad je ostala na okupu i to je veliki plus, ali po mojem mišljenju za mjesto među prve 4 ekipe ipak bi morali nabaviti kvalitetnijeg golmana. Moja procjena je da se među prve 4 ekipe neće umiješati, ali bi zato morali biti oko 5-6 mjesta, dakle sigurno će u doigravanje.
EISBAREN BERLIN
-prošlosezonski plasman: PRVACI -Home arena: O² World (cap. 17.000)
Prvaci su kao nagradu za naslov dobili novu dvoranu i nastup u hokejškoj Ligi prvaka. Kao prava i ozbiljna ekipa nisu puno mijenjali, zapravo samo su doveli nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Odlični branič Richie Regehr (41GP) je došao iz Frankfurta, Momčad odlično izbalansirana, puna odličnih Kanađana i Amera, imaju sjajnog trenera, pobjednilki mentalitet i za mene su glavni kandidati za titulu. Možda bi u prvom dijelu sezone moglo biti i neugodnih iznenađenja s njihove strane s obzirom da će igrati i Ligu Prvaka, ali u svakom slučaju biti će među prve 4 ekipe.
FRANKFURT LIONS
-prošlosezonski plasman: 4 mjesto nakon regularnog dijela, ispali u SF doigravanja -Home arena: Eissporthalle am Ratsweg (cap. 6.946)
Frankfurt je ostao bez Jeffa Ulmera (53GP), Richiea Regehra (41GP), Jaya Hendersona (46GP), Layna Ulmera (27GP), te još nekih igrača , ali zbog odličnih zamjena to se nebi trebalo osjetiti. U napad je stigao odlični Pat Kavanagh (50GP) iz Iserlohna, stigao je i Galwik iz Eisbarena, ali on je tamo bio tek zamjena zamjene, iz AHL-a je došao Josh Langfeld, iz DEGa je došao odlični Jamie Wright (48GP), iz Kolna je doveden odlični branič John Slaney (33GP), iz AHL-a doveden Mathieu Biron da pojača obranu, a u obrnu je doveden i Lance Ward iz HV71. Vidi se da su kupvali planski, ojačali su slabe točke, dodatno učvrstili obranu i kad se sve zbroji dobije se iskusna momčad za velike domete, sasvim sigurno ekipa za prve 4 pozicije.
HAMBURG FREEZERS
-prošlosezonski plasman: 7 mjesto nakon regularnog dijela, ispali u QF doigravanja -Home arena: Color Line Arena (cap. 12.759)
Klub su napustili Marty Wilford (42GP). Chris Brendner (38GP), Benoit Gratton (32GP), Marc Beaucage (30GP). U klub su došli odlični finski branič Jere Karalahti čiju karijeru su obilježili kokain, marihuana i policiska uhićenja, napadač Pinizzoto (16GP) iz DEGa, Sean Blanchard (22GP) iz Iserlohna. Hamburg je uvijek igrao napadački, puno su primali, ali i zabijali. Otišla su im 4 jako bitna igrača, a zamjene nisu baš sjajne, a pouzdati se u Karalahtia kojeg barem jednom godišnje uhiti murja je previše rizično. Mislim da će ponovo boriti za ulazak u doigravanje.
KOLNER HAIE
-prošlosezonski plasman: 3 mjesto nakon osnovnog dijela i poraz u finalu doigravanja. -Home arena: Lanxess Arena (cap. 18.500)
Jako čvrsta obrana, gotovo nepobjedivi na domaćem terenu i sjajna publika. To su obilježja ove ekipe. Klub su napustili: Sean Tallaire (37GP), John Slaney (33GP), Sebastian Furchner (28GP), S druge strane u klub su došli: Mike Johnason iz NHLa, Chris Melischko (29GP) iz Ingolstadta, Pratt Harlan (40GP) iz Augsburga te Christoph Ullmann (30GP) iz Mannheima. Jaki su kao i prošle sezone, možda i jači i definitivno su klub za top 4.
SINUPRET ICE TIGERS NURNBERG
-prošlosezonski plasman: 1. mjesto nakon osnovnog dijela, ispali u QF doigravanja -Home arena: Arena Nürnberger Versicherung (cap. 8.300)
Najbolja obrana u ligi, ali su u doigravanju naletjeli na super raspoleženi DEG i odmah ispali. Zahvaljujući 1 mjestu nakon osnovnog dijela i Eisbarenu koji je postao prvak i oni će dobiti priliku u Ligi prvaka. Klub su napustili: prvi golman Dimitrij Kotschnew, Spylo Ahren (64GP), Rich Brennan (33GP), Christian Laflamme (30GP) i Sean Brown (20GP). Spylo je prošle sezone bio najbolji igrač kluba, a ostala trojica su svi braniči, pogotovo su važni Laflamme i Brennan s obzirom da su oni bili prvi branički par. Kao zamjene su dovedeni: Jarret Cole iz Jokerita , golman Frederic Cassivi (branio u AHLu i NHLu) došao je i Martin Ancicka iz Mannheima, te još neki igrači koji nisu bilo glavni u svojim klubovima. Meni se čini da je Nurnberg slabiji nego prošle sezone i teško da će ponoviti uspjeh. Potpuno su promijenili obranu i to sve treba uigrati, ali igrači koji su dovedeni ipak su slabiji za klasu. Očekujem ih u doigravanju, alli nikakva veća čuda od njih.
FÜCHSE DUISBURG
-prošlosezonski plasman: 15 mjesto -Home arena: Scania Arena (cap. 4.843)
"Lisice" su meni osobno najbolja ekipa za klađenje. Over 5,5 prolazi bez problema već i u 1tr. Zadnje 2 sezone završaju na posljednjem mjestu i baš kad se činilo da gore ne može, pokazalo se da ipak može. S obzirom da se liga proširila i da sada ima 16 ekipa, više neće biti 15 nego će sada biti 16. Klub je po običaju napustilo dosta igrača, među njima je prvi golman Rhode, zatim najbolji igrač Adam Courchaine (50GP), napustio ih je i Peter Högardh (49GP), bilo je tu još odlazaka, ali ova 3 su najvažnija jer se radilo o igračima iz prve linije. Naravno da je bilo i dolazaka, a najvažniji su: Michal Sup iz Slavije Prag, Anton Bader iz DEGa, Daniel Kunce (18GP) iz Krefelda, Stanislav Jasecko iz Plzena, a najveće pojačanje bi trebao biti Jean-Luc Grand-Pierre iz AHLa, čovjek koji je prije 3 sezone igrao u Duisburgu, a prije 2 sezone je kao član DEGa bio među najboljim braničima u ligi, Jan Alinc (37GP) je stigao iz Krefelda i trebao bi biti veliko napadačko pojačanje te Alexander Selivanov koji je prošlu sezonu igrao u Krefeldu, a kraj sezone dočekao u Švicarskoj. S ovim pojačanjima Duisburg ima ekipu koja bi se mogla umiješati u borbu za doigravanje, pojačali su obranu i više nebi trebali biti ekipa koja će primati najviše golova u ligi. Neka pojačanja su zaista vrhunska i ovo je ekipa koja sigurno ima potencijala za veće stvari od posljednjeg mjesta. Moja prognoza je recimo "previše optimistična" ali ja mislim da je ovo momčad koja bi mogla ući među prvih 10. Nadam se podcjenjivanju bookija u početku sezone i nekoliko solidnih koef. na "Lisice" iz Duisburga.
HANNOVER SCORPIONS
-prošlosezonski plasman: 8 mjesto u regularnom dijelu, nisu ušli u doigravanje -Home arena: TUI-Arena (cap. 10.767)
Hannover prošle sezone nije ušao u doigravanje i u upravi kluba su se odlučili na drugačiji pristup. Prvo ipak nekoliko riječi o "odbjeglim sinovima": Mike Green (26GP) je otišao u Wolfsburg, Eric Nickulas (14GP) u Ingolstadt, a Stephane Robitaille (13GP) je otišao izvan Njemačke. U klub su došli Vikingstad i Kathan iz DEGa. Iskusni napadački dvojac bi trebao biti veliko pojačanje u napadu, a prvoj ekipi je priključeno 8 mladih igrača i očito je da su u klubu procjenili da nemaju šanse za visoke plasmane pa su se okrenuli mlađim snagama. Momčad se nije puno mijenjala, dobili su iskustvo i realizaciju u V-K napadu i očekuje ih borba za doigravnje. pozicija 8-12 je njihova realnost, sve više od toga je iznenađenje.
KASSEL HUSKIES
-prošlosezonski plasman: prvaci 2. lige -Home arena: Eissporthalle am Auestadion (cap. 6.100)
Ekipa koja je prošle sezone promarširala 2 ligom, prvi su bili nakon osnovnog dijela, a i kroz doigravanje nisu popuštali. Realno bi bilo da kao ekipa koja je došla u ligu, prvu sezonu iskoriste kao sezonu upoznavanja sa protivnicima i da pokušaju izbjeći zadnje mjesto u ligi. Ipak imaju malo veće ambicije pa i nečudi što su doveli nekoliko dobrih igrača. Sean Tallaire (37GP) je došao iz Kolna, branič Dustin Wood (13GP) je stigao iz Ingolstadta, a iz Nurnberga je došao Colin Beardsmore (19GP). Gledajući njihovu ekipu po imenima to ne izgleda nimalo loše, iskusni jesu, pogotovo u obrani i mogli bi biti neugodan protivnik svakome. Teško mi je realno procjeniti gdje bi mogli biti na kraju sezone, ali po ranijim iskustvima mislim da ipak za doigravanje nemaju šanse, dakle pozicija 10-16 je ono gdje bi trebali biti.
KREFELD PINGUINE
-prošlosezonski plasman: 11 mjesto nakon osnovnog dijela -Home arena: König Palast (cap. 8.009)
Prolosezonski Krefeld je bio pomalo divlja ekipa, mogli su svakoga pobjediti, ali isto tako i izgubiti. Kraj sezone su odigrali loše i ostali su bez doigravanja, a doigravanje će im i ove sezone biti cilj. Jan Alinc (54GP) je otišao u Duisburg, Ryan Ramsay (42GP) je otišao u DEG, Brian Maloney (38GP) u Straubing, Sasa Martinovic (17GP) u Ingolstadt, Daniel Kunce (18GP) u Duisburg, Daryl Andrews je napustio Njemačku, otišao je i prvi golman Nathan Marsters. U klub su došli: golman Scott Langkow, Serge Payer iz AHLa, Shay Stephenson iz talijanskog Milana, Charlie Stephens (24GP) iz DEGa i Jim Fahey iz AHLa. Moja procjena je da su slabiji nego prošle sezone, tu pogotovo mislim na obranu. Dovedena pojačanja se tek trebaju dokazati. Mislim da bi se trebali nalaziti između pozicija 9-12.
STRAUBING TIGERS
-prošlosezonski plasman: 14. -Home arena: Eissporthalle am Pulverturm (cap. 5.940)
Ništa posebno ne očekujem od ove ekipe. Mislim da će se truditi da izbjegnu zadnje mjesto. Zadržali su sve glavne igrače, otišao je tek Tobias Abstreiter (20GP). Od dolazaka valja istaknuti: Jon Klemm bivši NHL i AHL igrač, Brian Maloney (38GP) iz Krefelda i Tony Voce (28GP) iz Wolfsburga. Nisu puno mijenjali, sigurno su iskusniji za godinu dana i možda malo jači, ali ništa posebno od njih ne očekujem. Plasman između 10-16 mjesta.
WOLFSBURG GRIZZLY ADAMS
-prošlosezonski plasman: 13 -Home arena: Volksbank BraWo Eis-Arena (cap. 4.660)
Prošla sezona im je bila prva u DEL ligi i mislim da su je iskoristili na pravi način. Nisu završili na posljednjem mjestu, nisu nikome bili lagan protivnik i sada je vrijeme za korak više. Tony Voce (28GP) je otišao u Straubing, Robby Sandrock (27GP) je otišao van Njemačke isto je napravio i Christoph Wietfeldt (27GP), otišao je i Jean-Francois Fortin (27GP), Chad Wiseman (23GP) je isto napustio klub. U klub su došli: Mike Green (26GP) iz Hannovera, Kai Hospelt iz Kolna, Marvin Degon iz AHLa, Jan-Axel Alavaara iz Klotena i Arvids Rekis (15GP) iz Augsburga. Dosta igrača je otišlo, a isto tako i došlo u klub. Ipak glavni igrači prošle sezone su ostali i to je već prednosot, ne vjerujem da mogu u doigravanje ali za mjesto ili dva u odnosu na prošlu sezonu bi mogli biti bolje plasirani.
|