Naslovnicaeuro2016kladjenjeKvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2016 - Torino

Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2016 – Torino

Danas počinju kvalifikacijski turnir u košarci za Olimpijske igre u Rio de Janieru 2016. godine. Tri su grada domaćini  kvalifikacija za OI, a to su Beograd, Torino i Manilla. U svakom od ta tri grada se nalaze po dvije grupe. U ovom tekstu ćemo pisati o kvalifikacijskom turniru u Torinu.

Raspored kvalifikacija

Utakmice će se igrati u dvorani Pala Alpitour koja je izgrađena za OI 2006. godine. Kapacitet dvorane je 16.600 gledatelja, a turnir traje od 4.- 9. srpnja, a reprezentacije koje će igrati u ovom gradu su: Grčka, Meksiko, Iran, Tunis, Hrvatska i domaćin Italija.

Grupa A

U grupi A će nastupiti Grčka, Iran i Meksiko, a naravno veliki favorit u skupini je Grčka. Grci su se na turnir kvalificirali kao 5. reprezentacija EURO Basketa, dok je Iran bio 3. na prvenstvu Azije, a Meksiko se kvalificirao kao 4. momčad Američkog prvenstva. Najbolje pozicionirana na FIBA rankingu je Grčka koja je 10. na Svijetu, dok Iran 17., a Meksiko 19.

Grčka je na ovaj turnir stigla u vrlo jakom sastavu i svakako je uz Italiju prvi favorit turnira. Stigli su u sastavu: Athinaiou,  Bourousis, Calathes,  Perperoglou,  Mantzaris,  Agravanis, Papapetrou, Charalampopoulos, Bogris, G. Antetokounmpo, Koufos i T. Antetokounmpo.

Svakako najveća zvijezda momčadi je G. Antetokounmpo koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Milwaukee Bucksima, gdje se prometnuo u jednog od najboljih mladih igrača. Njegove fizikalije su sjajne i sigurno da će on biti vođa ove reprezentacije. Osim njega tu je naravno odlični centar Bourousis koji igra u Španjolskoj i kapetan je ove reprezentacije. Ova momčad ima veliki potencijal, ali na ovaj turnir ipak dolazi bez nekih velikih igrača na koje smo navikli u Grčkoj reprezentaciji kao što su Spanoulis,  Sloukas i još neki…

Grčka je propustila OI 2012. godine, a posljednje na kojima je nastupala bile su 2008. godine kada su osvojili petu poziciju, što je ujedno i njihov najbolji plasman na OI.

[su_bet365_euro2016_copy]

Iran se do sada samo jednom kvalificao na OI i to 2008. godine kada su završili kao 11. sa 5 poraza u 5 susreta. Na ovaj turnir plasirali su se osvojivši 3. mjesto na prvenstvu Azije. Za odlazak na OI trebalo bi im čudo i ovaj turnir je za njih više kao svojevrsna škola za budućnost. Dolaze u sastavu: Doraghi, Mashayekhi, Aslani, Hassanzadeh, Yakhchali, Zangeneh, Sedighi, Sahakian, Kardoust, Jamshidijafarabadi, Kazemi i Hadadi. U svojim redovima nemaju poznatijih igrača već sve redom igrače iz domaće lige.

Meksiko na OI nije bio od davne 1976. godine, a teško će to ostvariti i sa trenutnom momčadi. Najbolji rezultat na OI bilo im je treće mjesto, ali davne 1936. godine. Do ovog turnira stigli su zahvaljujući 4. mjestu na američkom prvenstvu. Stigli su u sastavu: Stoll, Ramos, Toscano, Gutierrez, I. Gutierrez, Cruz, Giron, Garibay, Hernandez, Mendez, Mata i Zamora. Najbolji igrač ove momčadi je svakako Jorge Ivan Gutierrez koji je njihov najbolji strijelac i igrač Charlotte u NBA ligi. Uz njega svakako se najviše može očekivati od Stolla koji igra u Ruskom prvenstvu.

grupa B

U grupi B nalaze se Italija, Tunis i Hrvatska i ova grupa je sama po sebi dosta opasnija od A grupe. Italija je favorit skupine, ali Hrvatska ima vrlo dobru reprezentaciju i mogla bi stvoriti probleme talijanima.

Italija je domaćin turnira i favorit ove skupine. Ipak Italija na OI nije bila od 2004. godine kada su osvojili srebrenu medalju, što im je najveći uspjeh u povijesti OI. Italija je za ovaj turnir pripremila sjajnu reprezentaciju predvođenu trofejnim trenerom Messinom. Turnir dočekuju u sastavu: Poeta, Belinelli, Aradori, Gentile, Bargnani, Gallinari, Melli, Cusin, Datome, Cervi, Hackett i Tonut. Njihov najbolji igrač je svakako Belinelli koji igra u NBA ligi, a osim njega preko bare igra još i Gallinari, dok drugi igrači igraju redom u vrlo etabliranim europskim klubovima. Italija je svakako jedan od favorita za odlazak na OI.

[su_euro_soccer_bonus]

Tunis je u ovoj grupi ipak najslabija momčad i teško da će proći skupinu. Tunižani su na ovaj turnir stigli zahvaljujući četvrtom mjestu na Afričkom prvenstvu. Na jedine OI u svojoj povijesti plasirali su se 2012. godine u London. Tamo su završili 11. Na ovaj turnir stigli su u sastavu: Mouhli, Chennoufi, Seyeh, Abada, El Mabrouk, Ghyaza, Roll, Lahiani, Abbassi, Knioua, Braa i Ben Romdhane. Njihova najveća prednost je što većina igrača dolazi iz iste lige odnosno jednog kluba, dok jedini igrač koji igra u Europi je Roll. on kruh zarađuje u Španjolskoj.

Hrvatska je na turnir stigla kao pritajeni favorit, a momčad vodi A. Petrović koji će samo privremeno biti izbornik. Reprezentacija Hrvatske je malo pomlađena, ali je i dalje spoj mladosti i iskustva. U svojim redovima ima neke vrlo talentirane igrače, pa nas očekuje zanimljivi turnir. Hrvatska je na turnir stigla kao 9. momčad EuroBasketa. Posljednji puta na OI Hrvati su bili 2008. godine kada su završili kao šesti. Najveći uspjeh im je naravno drugo mjesto u Barceloni 1992. godine proti orginalnog Dream Teama. Hrvatska na turnir dolazi u sastavu: Babić, Krušlin, Stipčević, Simon, Hezonja, Šarić, Ukić, Planinić, Bilan, Šakić, Arapović i Bogdanović. Naravno glavno ime reprezentacije je Bojan Bogdanović iz Brooklyn Netsa, a uz njega najviše se očekuje upravo od mladih igrača Hezonje i Šarića koji su također NBA igrači (Šarić od ove sezone). Na turniru nema Tomića, ali i još nekih igrača koji su proteklih godina branili dres reprezentacije.

Prema Bet365 kladionici favoriti za osvajanje turnira su Grčka i italija, dok šanse ima i Hrvatska.

 

 

Završnica turnira
Završnica turnira

Iz svake grupe prolaze po dvije reprezentacije, te prolaze u polufinale. Polufinala su na rasporedu 8. srpnja, a finale samo dan kasnije, točnije 9. srpnja.

UPLATI NA POBJEDNIKA


[frontpage_news widget=”32124″ name=”Kladjenje (Poveznice za na kraj teksta)”]

Najnovije vijesti

Poznati Slovenac optužen za zlostavljanje supruge, prijeti mu kazna od pet...

0
Prema izvještaju Slovenskih Novica, donedavni slovenski reprezentativac Tim Matavž, koji je od prošle godine član hrvatskog prvoligaša Gorice, suočava se s ozbiljnim optužbama. Njegova...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!